Sto treba izbjegavati davati bebama (posebno do 12 mj.)
Sol - bebini bubrezi nisu spremni za sol. Gotove smjese zacina (kao Vegeta) sadrze pojacivace okusa i sol. veliko Ne za bebe.
Kravlje mlijeko - ( ne preporucuje se prije 2 god.) neprikladno za prehranu ljudskih beba, s manje nutrijenata, tesko probavljivo i jak alergen. Dok jogurt, svjezi sir i neke probioticke kulture se preporucuje jer u tom obliku su blagotvorne i lakse probavljive.
Citrusi - limuni, narance... mogu uzrokovati osip i stomacne probleme zbog svoje kiselosti. Iz istog razloga se i pomidori uvode kasnije.
Jagode - izuzetno jak alergen. Izbjegavati sirove jagode, maline i ribizle. Borovnice i brusnice nisu alergene i korisne su za bebe.
Med - u medu se moze pronaci bakterija toksicna za bebe - kod beba uzrokuje botulizam (vrsta trovanja) zbog nezrelosti njihovog probavnog trakta..
Zitarice koje sadrze gluten - nikako ispod 6 mj, a ne preporuca se prije 8.
Secer - nepotrebno. jedino se moze preporuciti u manjim kolicinama u slucaju neke otekline (ako se beba udari, padne, lupi negdje s glavicom i sl.) jer pomaze da oteklina splasne (rijeci pedijatrice). Umjetni zasladjivaci nikako!
Orasasti plodovi - jaki alergeni, posebno kikiriki, a cijeli mogu biti opasni zbog gusenja. Preporuke variraju od 1-3 god, ovisi o senzibilnosti bebe i obiteljskoj sklonosti.
Špinat - izbjegavati stabljike zbog oksalne kiseline. Smanjuje se blansiranjem prije upotrebe i neutralizira mjesanjem s mlijekom, jogurtom, vrhnjem jer se kalcij iz mlijecnih preradjevina veze za oksalnu kiselinu pa se ova ne moze vezati za kalcij iz drugih izvora.
Riba i drugi morski plodovi - alergeni, na skoljkase i rakove posebno treba pripaziti i uvoditi ih dosta kasnije (ovisi o obiteljskoj sklonosti i samoj bebi) Skoljkase i rakove nikako prije 1 god.
Velike ribe (tuna, sabljarka, pas...)- izbjegavati zbog talozenja zive u njihovom tkivu.
Pravi caj (crni) i kava - tanin iz caja sprijecava apsorpciju zeljeza, a kava je definitivni no-no.
Light proizvodi - bebe imaju puno vecu potrebu za kalorijama i nutrijentima koji opet idu u manji zelucic.
Pljesnivi sirevi - moguce trovanje i alergije
Jaja - jak alergen, nikako prije godinu dana, a i onda oprezno. meko kuhana ili sirova (u nekim slasticama) mogu biti otvoren poziv trovanju salmonelom.
Pastete i hrenovke - napravljene su od otpadaka, iznutrica i masne pjene s ko-zna-kakvim-sve-ne aditivima.
Nema komentara:
Objavi komentar